Anne Dostu Hastane Kriterleri

Anne Dostu Hastane Kriterleri

Anne Dostu Hastane Programi

Amaç: Anne sagligi hizmetlerinin niteligini ve niceligini artirarak anne adaylarinin güvenli, kaliteli dogum hizmetine ulasmalarini saglamak amaçlanmistir. Anne, bebek ve aile dostu modelde, mahremiyete dayali tek kisilik “Dogum Üniteleri”nin olusturulmasi esas alinmistir. Normal dogumu özendirmek, müdahale oranlarini azaltmak hedeflenmektedir. Yaninda uygun bir refakatçi ile gebeler kendilerini rahat, ev ortaminda hissedebilmeli, hareket özgürlügü saglanabilmelidir.

Anne Dostu Hastane Kriterleri

1. Güvenli ve kaliteli gebelik izlemi ve dogum hizmeti almak bütün anne adaylarinin hakkidir.
Gebe ve lohusa takipleri güncel bilimsel kriterlere göre hazirlanmis olan yazili takip protokollerine uygun olarak yapilmalidir.

2. Verilen hizmet, gebelik dönemi, travay, dogum ve dogum sonrasi bakim ve danismanlik hizmetlerini kapsamalidir.
Gebelere dogum öncesi bakim ve danismanlik hizmeti verilirken gerekli bilgilendirmeler yapilmali ve “Aydinlatilmis Onam Formu” okutulup imzalatilmalidir.
Gebeler dogumun planlanmasina katkida bulunabilmelidir.
Gebe ve yakinlarinin dogum sekilleri ve verilecek ilaçlarla, yapilacak tetkik ve müdahalelerin, gebe açisindan muhtemel yarar ve zararlari konusunda tam ve dogru olarak bilgilendirilmesini esas alan bir hizmet modeli uygulanmali, gebe ve yakinlarina yönelik gebelik ve dogumla ilgili bilgilendirme materyalleri (yazili, görsel, maketler, modeller vs.) olmalidir.

3. Kurumlarda poliklinik, egitim, danismanlik ve dogum hizmeti verilen ortamlar ulusal standartlara uygun hazirlanmalidir.
Kurumlar 7 gün 24 saat hizmet verebilen, anne ve bebek ihtiyaçlarina göre düzenlenen ünitelerden olusmalidir.
Dogum üniteleri ulusal denetimlerle siniflandirilmis olmali ve kurumlar sagladiklari bakimin kalitesinden sorumlu olmalidir.
Dogum hizmeti sunan yatakli tedavi kurumlari, her gebe ile birebir ilgilenen, onlarla iyi iletisim kuran yeterli sayi ve kalitede saglik personeline sahip olmalidir.
Dogum hizmeti sunan yatakli tedavi kurumlari güvenli kan transfüzyonunun saglanmasi ve hastane enfeksiyonlarinin önlenmesine yönelik gerekli tedbirleri almalidir.

4. Mahremiyet beklentileri itina ile karsilanmali, hijyen ve konfor standartlari yüksek tutulmalidir.
Gebenin kendini rahat ve konforlu hissetmesi saglanmali, yanina uygun bir refakatçi seçebilmelidir.
Dogum sürecinde servislerde gebeye fiziksel ve duygusal destek birebir olmali ve gebeler bu destege kolaylikla ulasilabilmelidir.
Travay sirasinda gebe için pozisyon kisitlamasi olmamali, istedigi pozisyonda yatabilmeli, odada rahatça yürüyebilmeli, hareket edebilmelidir.
Gebelerin aktif pozisyonlarda ikinmalari tesvik edilerek, dogum gerçeklestirilmelidir.

5. Kanita dayali olmayan müdahaleler rutin olarak uygulanmamalidir.
Beslenme ve sivi alimi kesilmemelidir. Lavman, tras gibi islemler rutin olarak uygulanmamalidir. Erken amniyotomi, sik tuse, üretral kateter uygulanmamalidir. Kurumun sezaryen orani, kabul edilebilir minimum ve maksimum seviyeleri asmamalidir.

6. Hizmet sunumu için gerekli olan insan kaynaklari ve lojistik destek optimum düzeyde olmalidir.
Dogum öncesi, dogum ve dogum sonrasi hizmetler multidisipliner yaklasim ile donanimli bir ekip tarafindan verilmelidir. Yüksek riskli gebelere yaklasim ve sevk konusunda dogum hizmeti sunan yatakli tedavi kurumunun yazili bir eylem plani olmalidir.
Isteyen hastalara dogum analjezisi hizmeti sunulabilmelidir.

7. Acil obstetrik durumlarda sevk kriterlerine uyulmalidir.
Dogum öncesi, dogum ve dogum sonrasi hizmetlerin yönetiminde devamlilik gözetilmelidir.
Gebelik, dogum ve lohusaliga bagli bir komplikasyon nedeniyle müracaat eden gebeler hemen kabul edilip gerekli tibbi müdahale gecikmeksizin yapilmalidir.
Hasta stabilize edildikten sonra sevk edilmelidir.
Sevk, 112 ile irtibata geçilerek yapilmalidir.
Sevk edilen kurum, sevk eden kuruma vakalarla ilgili geri bildirim yapmalidir.

8. Dogum hizmeti anne ve bebek odakli olmalidir.
Bebek Dostu Hastane kriterlerine uyulmalidir.
Anne ve ailelerin dogan bebeklerini kucaklamalari ve dokunmalari saglanmali ve devami desteklenmelidir.
Lohusa normal dogum sonrasi en az 24, sezaryen dogum sonrasi en az 48 saat hastanede kalmali, postpartum bakim almalidir.

9. Hizmet sunanlarin bilgi ve beceri kapasitesini güçlendirmeye yönelik aktiviteler planlanmali ve uygulanmalidir.
Hizmet içi egitimlerin sürekliligi saglanmalidir.
“Dogum Öncesi Bakim”, “Acil Obstetrik Bakim”, “Dogum ve Sezaryen Eylemi”, “Dogum Sonu Bakim Yönetim” Rehberlerinin kullanimi konusunda izleme degerlendirme çalismalari yapilmalidir.
Bünyesinde çalisan hekim ve diger saglik personelinin bu prensip ve ilkeleri benimsemeleri ve bilgilendirilmeleri saglanmalidir.
Çalisanlar referans materyallere 24 saat erisebilmelidir.

10. Verilen hizmetlerle ilgili gerekli kayitlar tutulmali ve düzenli araliklara analizleri yapilarak hizmetlerin gelistirilmesinde kullanilmalidir.
Merkezler, sunulan hizmetlerin nitelik ve niceligine yönelik kayitlari elektronik ortamda düzenli ve dogru bir sekilde tutmalidir.
Istatistiksel veriler internet ortaminda yayinlamali, tüm kurumlarin ve vatandaslarin erisimine açik tutulmalidir.
Maternal ve perinatal mortalite ve morbiditeleri dikkatlice izlenmeli, bu amaçla düzenli geribildirim toplantilari yapilmalidir.